Architectuur

Het ontwerp van de woningen is van de architecten Oscar de Blanken, Leen Den Dulk en Sophie Luyckx van Van Manen. Wat inspireerde hen, waar lagen de uitdagingen en hoe hebben ze ervoor gezorgd dat de woonkwaliteit voorop staat

Architectonische visie en materiaalgebruik

De Tuinen van Hornmeer in Aalsmeer heeft een divers aanbod van verandawoningen, parkwoningen, tuinwoningen, vrijstaande woningen en appartementen die een herkenningspunt van de nieuwe wijk zullen vormen. Een nieuw type ensemble in Aalsmeer! 

Karakteristiek aan het ensemble is de kleinschaligheid, intimiteit, contact met het landschap en de bijzondere zichtassen die het perspectief van de polderassen benadrukken. De architectonische eenheid wordt gekenmerkt door zorgvuldig materiaalgebruik, horizontale gevelbanden, verschillende soorten metselverbanden en subtiele kleurnuances. Voldoende variatie, maar toch bescheidenheid en verscheidenheid. Verdiepingshoge gevelopeningen zorgen voor een optimale connectie met de omringende groene omgeving. Daarnaast worden er natuurlijke en tactiele materialen toegepast zoals hout, metselwerk en beton. In de gevels is bovendien voldoende ruimte voor biodiversiteit met nestkasten, groene inpassingen voor dierlijke schuilplaatsen en groene hagen.

De appartementen aan de kop zullen als baken en als herkenningspunt van het ensemble dienen. Een rationeel en solitair blok, opgetrokken uit een dieprode baksteen, met rood-betonnen accenten geven de plek een aards karakter. Een subtiel verschil in de voegkleur draagt bij aan de gelaagdheid van het blok. De aandachtig vormgegeven entreezone zorgt voor een gastvrije ontvangst. De entreehal is ruim en licht opgezet om interactie tussen de bewoners te vergroten. De entree heeft geïntegreerde zitplekken en staat in de hartlijn van de lange wadi, grenzen aan één van de drie pocketparks. De combinatie tussen pocket-park, plein, entreezone en speelplek maakt dit tot één van de belangrijkste ontmoetingsplekken van de buurt. Het blok bestaat uit 31 ruime appartementen met grote zonnige buitenruimten. Alle woningen hebben uitzicht op het park en de bovengelegen appartementen zullen zelfs vrij uitzicht hebben op de Westeinderplassen.

Als tegenhanger van de appartementen wordt het plangebied op de zuidwestelijke hoek geaccentueerd door vierlaagse woningen met zadeldaken. Door de bovenste verdieping deels met een setback vorm te geven, is deze in massa passend voor de plek. Dankzij de prominente stedenbouwkundige situering wordt deze kopgevel gesierd met een accent in de vorm van een ‘torentje’ in combinatie met gevelbeplanting strekkend over 3 (!) lagen.

De verandawoningen, gesitueerd aan de parkrand, zijn met hun front gericht naar het park. Rekening houdend met de bestaande bomen zijn de posities van de veranda’s bepaald. De blokken bestaan uit kap- en basiswoningen. De kapwoningen zijn uitgevoerd in metselwerk met hout op de verdiepingen. Deze warme houtkleur zet zich door onder de kappen. De basiswoningen zijn aan de binnenzijde van het plangebied in metselwerk uitgevoerd. Aan de parkzijde zijn zowel de kap- als basiswoningen op de verdiepingen van hout, hierdoor ontstaat er een warme, rustige eenheid aan de parkzijde.

De lichte kleur gevelsteen en het gebruik van houten elementen geven de woningen een warme, frisse uitstraling. Centraal in het plangebied liggen twee vrijstaande woningen. Met dezelfde detaillering ontworpen, maar door andere kleuren metselwerk anders reagerend op de context. Eén ‘special’ maakt verbinding met het appartemetengebouw en is hierdoor uitgevoerd met een roodkleurige steen. De andere ‘special’ gaat de verbinding aan met de andere grondgebonden woningen en heeft dezelfde lichtkleurige steen. Bij beide ‘specials’ is het metselwerk gecombineerd met hout om ook hierin de architectonische eenheid door te voeren. 

Materiaalgebruik

Door het terughoudende en zorgvuldig op elkaar afgestemde materialen pallet – hout, keramische dakpannen en baksteen- hebben de woningen een warme, frisse uitstraling. subtiele verschil in de voegkleur van het opgaande metselwerk en de plint draagt bij aan de gelaagdheid van het blok. De kenmerkende horizontale gevelbanden, die zorgen voor een verbijzondering in de gevel, bestaan uit een staand metselwerkverband. De verdieping wordt met thermisch verduurzaamd houten gevelbekleding afgewerkt. Het dak wordt afgesloten door keramische dakpannen. Al met al is de materialisering geselecteerd op de hoge mate van duurzaamheid en er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. 


© Thunnissen Groep 2024
De beelden, impressies, maten, oppervlakten en prijzen zijn zo nauwkeurig mogelijk vastgesteld. Aan de indicatieve waarden kunnen geen rechten worden ontleend.
Privacyverklaring